تاخت و تاز سگ های ولگرد، کابوسی که خواب را از چشم ها گرفته
به گزارش خانه بهاری؛ صبح که از راه می رسد استرس دیر رسیدن سر کار کم بود که ترس حمله سگ های ولگرد هم اضافه شده تنها خانم محمدی نیست که صبحش را با رویارویی با سگان ولگرد آغاز میکند و از وجود شان در محل زندگیش خاطره تلخ دارد شهروندان زیادی از گشت و گذار و رفت و آمد شبانه روزی سگ های ولگرد درمحلات شیراز گلایه دارند.
سالانه بین ۱۳ تا ۱۵ هزار نفر در فارس دچار حیوان گزیدگی می شوند
موضوعی که احمد رضا رضایی کارشناس بیماری های مشترک انسان و حیوان دانشگاه علوم پزشکی شیراز هم آن را تایید می کند و می گوید: سالانه بین ۱۳ تا ۱۵ هزار نفر در فارس دچار حیوان گزیدگی می شوند که بیش از ۷۰ درصد آن ها توسط سگ مورد حمله قرار می گیرند.
او ادامه داد: این آمار در سال ۱۴۰۱ به ۲۱ هزار و ۵۰۰ نفر در جمعیت تحت پوشش دانشگاه شیراز رسید که نسبت به سال ۱۴۰۰، ۴۶ درصد افزایش داشته است.
آمار دانشگاه علوم پزشکی تایید کننده این مطلب است که گلایه های شهروندان از مزاحمت های سک های ولگرد به حق است.
رضایی با بیان اینکه گزیده شدن توسط سگ ها می تواند فرد را به بیماری هاری مبتلا کند، افزود: با بروز علائم بیماری هاری در انسان، این بیماری قابل درمان نبوده و فرد مبتلا ۱۰۰ درصد فوت خواهد کرد.
وی می گوید: تعدادی از افراد واکسینه شده در مقابل بیماری هاری ممکن است به این بیماری مبتلا شده و فوت کنند، بنابراین لازم است از تماس یا نزدیک شدن به حیوانات پستاندار، بخصوص حیوانات بدون صاحب، ولگرد یا وحشی پرهیز کنیم تا مورد گزش این حیوانات قرار نگیریم.
کارشناس بیماری های مشترک انسان و حیوان دانشگاه علوم پزشکی شیراز ادامه داد: در ۳ سال گذشته از ۵ مورد مرگ انسانی در اثر هاری، ۴ نفر از این افراد بر اثر گاز گرفتگی توسط سگ به بیماری هاری مبتلا شده و جانشان را از دست داده اند.
آنچه موجب افزایش تعداد سگ های ولگرد شده است
او گفت: یکی از دلایل افزایش سگ های ولگرد، غذا دادن مردم به آن هاست که سبب افزایش خطر گزیده شدن کودکان و افراد در محیط پیرامون ما شده است.
رضایی افزود: پارسال یک کودک ۱۱ ساله در شهرک شهید دستغیب شیراز بر اثر حمله گله ای سگ ها جانش را از دست داد و لازم است درباره کنترل جمعیت این حیوان و غذا ندادن به آن ها توسط مردم تجدید نظر شود.
سگ های ولگرد تنها بلای جان انسان ها نیستند بلکه نزدیکی پارک ملی بمو به شیراز باعث شده سگ های ولگرد به آهو، قوچ و میش های این منطقه حمله کنند این مطلب را رییس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش محیط زیست گفته است.
جولایی می گوید: حتی آمیزش سگ های ولگرد با گرگ ها موجود خطرناکی به نام گرگاس را به وجود می آورد که شبیه سگ است اما خوی وحشی گرگ را دارد و همین موجود است که در چند مورد به انسان ها حمله کرده است.
او تاکید دارد غذا دادن به سگ ها توسط انسان هاست که باعث احساس امنیت برای این حیوان شده و زاد و ولد را در آن ها بیشتر می کند.
رییس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش محیط زیست می گوید: عده ای از روی ناآگاهی و احساس لطف به سگ ها به آن ها استخوان مرغ و یا چیز های دیگری می دهند که زمینه افزایش جمعیت آن ها را فراهم کرده و با توجه به اینکه سگ ها دشمن طبیعی هم ندارند جمعیت شان به شدت رو به رشد است.
هشدار محیط زیست نسبت به افزایش تعداد سگ ها
جولایی می افزاید: محیط زیست در سال ۱۴۰۰ نامه ای به ستاد بحران استانداری نوشته و خطر افزایش سگ ها را گوشزد کرده است چون جمعیت این حیوان در برخی نقاط مثل صدرا، شهرک های شهید بهشتی و آرین به شدت افزایش یافته است.
صمد پناهیان معاون اجرایی سازمان مدیریت پسماند شهرداری نیز می گوید: دستورالعمل کنترل جمعیت سگ های ولگرد در ستاد مرکزی کنترل جمعیت حیوانات ناقل بیماری به انسان در سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور در سال ۸۷ و با هدف کنترل بیماری های قابل انتقال بین حیوان و انسان تصویب شد.
او، مهم ترین مشکلات افزایش جمعیت سگ های ولگرد را علاوه بر معضلات روانی و اجتماعی، شیوع بیماری های قابل انتقال بین حیوان و انسان، از جمله بیماری هایی نظیر هاری، کیست هیداتیک، سالک، کالاآزار، لاروهای مهاجر احشایی بروسلوز و لپتوسپیروز می داند.
پناهیان می گوید: شهرداری شیراز، از خرداد ۱۳۹۳ دستورالعمل کنترل جمعیت سگ های ولگرد را در دستور کار خود قرارداد و طبق دستور العمل، یک مرکز نگهداری موقت هم با تجهیزات نگهداری موقت احداث کرد اما در حال حاضر با توجه به گستردگی مناطق خدماتی شیراز و همچنین دسترسی به شهرهای جدید و روستاهای اقماری، نمی توان آمار دقیقی از سگ های ولگرد ارائه کرد.
او با بیان اینکه شهرداری با توجه به تماس های مردمی و همچنین بازدیدهای میدانی اقدام به شناسایی و جمع آوری سگ ها در محل های تجمع می کند، افزود: علت افزایش سگ ها علاوه بر غریزه تولید مثل بالای حیوانات، وجود پناهگاه های غیرمجاز و تامین احساسی آب و غذا برای آنان، بی توجهی برخی شهروندان در رعایت نکردن جدول زمانبندی جمع آوری پسماند، وجود دسترسی های زیاد از حریم شهر، کم کاری برخی متولیان در شهرداری ها و دهیاری ها شهر ها و روستاهای اقماری است.
او می گوید: با توجه به نگهداری سگ های بدون صاحب در برخی از مراکز غیرمجاز، نمی توان از تعداد دقیق این مراکز نگهداری اطلاعات دقیقی بدست آورد همچنین با توجه به گستردگی شیراز و وجود راه های گسترده ورود سگ ها به شهر از طریق شهرها و روستاهای اقماری، کمربندی ها و ظرفیت تولیدمثل حیوان در سال نمی توان تعداد دقیقی از جمعیت سگ ها را مشخص کرد.
کنترل جمعیت سگ ها با مشارکت همگانی امکانپذیر است
هر چه خدمات در این خصوص صورت بگیرد تا مشارکت شهروندان نباشد قطعا تاثیر چندانی ندارد و لازم است برای موفقیت در اجرای طرح کنترل جمعیت سگ ها همه دستگاه های مسئول از جمله دامپزشکی، محیط زیست، دادستانی، شهرداری ها و دهیاری ها، گروه های مردم نهاد در کنار هم باشند نه اینکه همه انگشت ها به سمت شهرداری نشانه رود.
دود کار عده ای به خیال غذا دادن به حیوانات، در چشم همه می رود
کارشناسان معتقدند دادن غذا به سگ های ولگرد به معنای تامین امنیت آن ها برای زاد و ولد است و دود کار عده ای که به خیال دوستی با حیوانات به آن ها غذا می دهند و یا مراکز نگهداری غیرمجاز از آن ها برپا می کنند به چشم همه مردم می رود و هر روز خانم های محمدی زیادی با گله های سگ در خیابان ها روبرو می شوند و باید گفت از ماست که برماست.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0