آغاز مهر با کمبود معلم؛ بازگشت۵۰هزار بازنشسته به مدارس

تا دو هفته دیگر معلم ندارند.» دخترش کلاس‌دومی است و با مادر برای کلاس‌بندی اول مهر رفته: «همان زمان ثبت‌نام می‌گفتند معلم ندارند، می‌بردم مدرسه دیگری.» مادر از خبری که شنیده، عصبانی است: «بچه‌ها دو هفته بی‌خودی بروند مدرسه که چی؟ از درس و مشق‌شان عقب می‌افتند، چه کسی پاسخگوست؟» خانواده یکی دیگر از دخترک‌ها خوشحال از این است که دخترش از همان روزهای ابتدایی معلم دارد: «دخترم کلاس ۲.۲است. خدا را شکر معلم دارند.

به گزارش خانه بهاری؛ سال تحصیلی ۱۴۰۳ـــ۱۴۰۲ با ۱۶.۵میلیون دانش‌آموز شروع شد، به گفته وزارت آموزش‌وپرورش از ۱۵مهر به بعد نیز کار شناسایی دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل و بازگرداندن آنها به مدارس آغاز و همچنین وزارت آموزش و پرورش از برگشت ۵۰هزار معلم بازنشسته خبر داده بود. 

محمدمهدی کاظمی گفته بود: «امسال ۱۸هزار معلم جدید از طریق آزمون استخدامی وارد دوره ابتدایی می‌شوند. همچنین ۱۹هزار دبیر و ۳۰۰۰ هنرآموز در دبیرستان‌ها و هنرستان‌های کشور به کار گرفته می‌شوند و ۵۰هزار معلم بازنشسته برای جبران کمبود معلم، تدریس در مدارس ابتدایی و متوسطه را عهده‌دار شدند.

کمبود معلم، چالشی قدیمی

کمبود معلم مشکلی که سال‌هاست آموزش‌وپرورش را با چالش روبه‌رو کرده و به نظر می‌رسد با توسعه هنرستان‌ها، موج بازنشستگی پس از رتبه‌بندی‌ها، توجه به جنسیت معلمان در مدارس ابتدایی و متوسطه اول، همچنان با آموزش و پرورش دمخور خواهد ماند.

هرچند احمدحسین فلاحی اعضای کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی سال ۱۴۰۱ گفته بود؛ «آماری که از سوی آموزش و پرورش برای موضوع کمبود معلم ارائه می‌شود متفاوت از آن چیزی که است که ما در واقعیت می‌بینیم».

وی گفته بود؛ «کمبود معلم در آموزش و پرورش از ۲۳۰ تا ۲۶۰هزار نفر است. گرچه تعداد فارغ‌التحصیلان دانشگاه فرهنگیان هرساله بیش از ۱۰۰هزار نفر نمی‌شوند و این یعنی ماجرای کمبود معلم همچنان ادامه دارد. این در حالی است که پذیرفته‌شدگان آزمون استخدامی هم دردی از وزارت آموزش و پرورش دوا نمی‌کند، چون در آزمون ۸اردیبهشت ۱۴۰۲حدود ۵۳۴هزار و ۴۴۵ نفر ثبت‌نام کرده بودند و فقط ۲۸هزار نفر پذیرفته شدند.

جبران کمبود معلم با اضافه تدریس

کمبود معلم برای مهر۱۴۰۲ با اضافه تدریس معلمان و استفاده از معلمان بازنشسته جبران می‌شود.معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش ۱۴تیر۱۴۰۲ با اشاره به این مسأله گفته بود: «سال گذشته با وجود تمام این مشکلات تعداد کلاس‌های درس ۵۰نفری را کاهش دادیم و آنها را به ۴۰نفر رساندیم و برای امسال هم کاهش تراکم دانش‌آموزان در کلاس‌های درس مدنظر است.

محمدمهدی کاظمی با تاکید بر این مسأله که به‌دنبال کسب مجوز تدریس تمام‌وقت نیروهای بازنشسته در دوره ابتدایی هستیم هم گفته بود:«از دانشجومعلمان ترم۷ دانشگاه فرهنگیان برای تدریس در دوره متوسطه می‌توان بهره برد. پذیرفته‌شدگان دو آزمون استخدامی آموزگاری، دبیری و هنرآموزی از مهرماه، تدریس در کلاس‌های درس را آغاز می‌کنند و همزمان با آن دوره آموزشی را طی خواهند کرد، البته نتایج نهایی آزمون جذب آموزگار تا اواخر مرداد اعلام می‌شود و می‌توان تا قبل از مهر ۱۴۰۲ بخشی از دوره آموزشی آنها را برگزار کرد.

معلم‌ها می‌خواهند بازنشسته شوند

معلمان با مدرک فوق‌لیسانس و دکترا تا ۳۵سال می‌توانند ادامه خدمت در آموزش و پرورش را داشته باشند. اما به دلیل پایین بودن خدمات‌دهی آموزش‌وپرورش معلمان مایلند سر ۳۰سال بازنشسته شده و تایم رسمی‌شان را آزاد کنند و در این سن معلم همچنان توانایی کار کردن دارد اما ترجیح می‌دهد این انرژی را بیرون از سیستم آموزش و پرورش به کار بگیرد

دلایل تشدید کمبود معلم در آموزش و پرورش

۱- عزم بسیاری از معلمان برای بازنشسته شدن پس از اجرای رتبه بندی

۲- پایین بودن حقوق‌ها و استقبال اندک افراد مستعد از شغل معلمی

۳- نبود توازن میان استخدام معلمان با جمعیت صعودی دانش آموزان

۴- ضعف برنامه‌ریزی نیروی انسانی و نبود نگاه بلند مدت به منابع انسانی

۵- ماموریت یا انتقال معلمان از آموزش و پرورش به سایر دستگاه‌ها ​​​​​​​

انتهای گزارش//