به گزارش خبرنگار خانه بهاری؛این افزایش، ناشی از افزایش انفجاری جمعیت سگ و گربه های بدون صاحب است وزنگ خطری است تا جامعه را نسبت به محیط زیست خود ،آگاه تر و حساس تر نماید.
خبرگزاری خانه بهاری؛ احمدرضا رضایی کارشناس بیماری های مشترک انسان و حیوان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز به گفتوگو نشسته است.
وی با اشاره به اینکه هاری بیماری مشترک بین انسان و حیوان است، اظهار داشت: هاری توسط حیوانات پستانداراهلی و وحشی مانندسگ،گربه،گوسفندو قابل انتقال است و متاسفانه، اگرفرد مجروح در اسرع وقت نسبت به واکسیناسیون ضدهاری اقدام نکند و علایم بیماری شروع شود،علیرغم تمام تلاش ها برای فرد منجر به مرگ فرد خواهد شد.
این کارشناس اضافه کرد:هرگونه تماس با بزاق حیوان ،گزش یا لیسیدن پوست،موجب انتقال بیماری می شود. هم چنین مهم است بدانیم گاهی ظاهر پوست سالم است اما ویروس از طریق زخم های میکروسکوپی به ویژه در دست ها که با چشم دیده نمی شود وارد بدن می شود.
رضایی اظهار داشت: ویروس هاری از طریق جراحت در عضله به اعصاب بدن وارد شده و به سمت مغز حرکت می کند حرکت می کند و پس از رسیدن به مغزباعث مرگ می شود ؛ هر چه محل گزش به مغز نزدیک تر باشد علایم زودتر بروز می کند و مرگ زودتر اتفاق می افتد.
این کارشناس بهداشت با اشاره به این که تنها بیماری مشترک انسان و حیوان هاری نیست، اضافه کرد: توصیه سازمان جهانی بهداشت این است که تا جای ممکن با حیوانات و به خصوص حیوانات بلا صاحب ،در تماس نباشیم چرا که بیش از ۶۰ درصد بیماری های عفونی در انسان مانند آنفولانزا، سالک،کیست هیداتیک،توکسو پلاسموز، تب مالت و تب کریمه کنگو می تواند از طریق حیوانات به انسان منتقل شود.
وی گفت: هاری در حیوانات به صورت هاری فلجی (ساکت) و هاری خشمگین اتفاق می افتد.در هاری فلجی حیوان در همان محل می ماند تا تلف شود اما در حالت خشمگین حیوان شروع به حمله به غریبه و آشنا،جاندار و بی جان می کند .
رضایی گفت:در صورت مشاهده لاشه حیوان پستاندار بی دلیل و بدون جراحت جایی افتاده باید به شهرداری یا در صورتی که از وحوش است به دامپزشکی یا محیط زیست اطلاع دهید تا لاشه جمع آوری و بررسی شود چون مثبت بودن نمونه حیوان از نظر هاری، نشان دهنده گردش ویروس هاری در منطقه است و زنگ خطر به شمار می آید.
وی اظهار داشت: اگر افراد مورد حمله ی دوزیستان ،خزندگان و پرندگان قرار گرفتند نیازی به مراجعه جهت انجام واکسیناسیون هاری نیست اما در صورت حمله ی حیوانات پستاندار یا تماس با بزاق حیوان آلوده یا حتی مشکوک باید بلافاصله برای دریافت واکسن و ایمونوگلوبولین ضد هاری مراجعه کنند.
رضایی افزود: در میان پرندگان ،خفاش یک استثنا است که می تواند هاری را انتقال دهد.خفاش از نظر انتقال بیماری های مشترک انسان و حیوان خصوصا بیماری های نوپدید و بازپدید، توان انتقال بسیاری از بیماریها مانند کرونا ،هاری، مرس، سارس،ماربورگ ، ابولا و…را دارد.
این کارشناس بهداشت اظهار داشت: در صورت حمله ی حیوان پستاندار، علاوه بر واکسیناسیون یکی از مهم ترین کارها ،شست و شوی زخم با اب و صابون به مدت 15 تا 20 دقیقه است . سپس بیمار باید به سرعت به مراکز درمانی مراجعه نماید.در شیرازباید به مرکز بهداشت شهدای والفجر ( واقع در خیابان امدادگر ،ساحلی شرقی ، به صورت شبانه روزی) یا مرکز جامع سلامت بوستان ( شهرک گلستان ،تا ساعت ۲۰) و در شهرستانهای دیگر به مرکز بهداشت شهرستان مراجعه نمایند.
کارشناس بیماری های مشترک انسان و حیوان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان فارس اضافه کرد:افراد باید جهت درمان فورا به مراکز مراجعه کنند ، برای افرادی که با تاخیر مراجعه می نمایند علیرغم انجام واکسیناسیون امکان ابتلا وجود دارد.
او یاد آور شد : از سال۱۳۹۹ تا به حال ۵ نفر از همشهریانمان در شیراز در اثر هاری فوت کرده اندکه این مسیله نشانگر گردش ویروس هاری در شهر و اطراف شیراز است.
وی با اشاره به اینکه در چهار ماه اول امسال نسبت به سال گذشته سیزده و یک دهم درصد افزایش گزش داشتیم گفت:متاسفانه به دلیل غذا رسانی نا آگاهانه افراد و عدم مدیریت پسماند، وضعیت بسیار خطرناک شده است.
او اضافه کرد:غذا رسانی مستقیم یا غیرمستقیم مردم به گربه ها و سگهای بلاصاحب باعث افزایش جونده هایی مانند موش ها شده که در نتیجه خطر بیماری های طاعون و سالک را به دنبال دارد.
او هشدار داد: کسانی که بی فکر و نا آگاهانه از روی حس انسانی اشتباه یا آموزش اشتباه شروع به غذا رسانی به گربه ها و سگهای بلاصاحب می کنند باید بدانند که در اثر دسترسی آسان آنها به غذا، باعث افزایش جمعیت این حیوانات می شوند و در مشکلات ایجاد شده توسط این حیوانات شریک و مسئول هستند.
او از شهروندان خواست پسماندهای منزل را مدیریت نمایند و حداکثر نیم ساعت قبل از رسیدن خودرو جمع آوری پسماند، زباله های خود را بیرون از منزل قراردهند.
رضایی گفت :مانند بسیاری از کشورهای دنیا لازم است خرید و فروش و نگهداری حیوانات خانگی ساماندهی شود تا در صورت درخواست نگهداری از حیوان، در ابتدا کلاس آموزشی مراقبت و نگهداری از حیوان مورد نظر به فرد متقاضی داده شود ودرادامه نحوه نگهداری این افراد نیز قابل رصد بوده و چنانچه پس از آموزش، افرادی که حیوان را جهت معاینه دوره ای به دامپزشک ارجاع نمی دهند مشخص شده و به منظور رعایت سلامت حیوان و حمایت از حیوان با این افراد برخورد قانونی شده و حتی حیوان را از این افراد بگیرند.
وی ابراز امیدواری کرد: گروههایی که خود را حامی سگها و گربه های پرسه زن معرفی می کنند باید با ارائه راهکارهای اجرایی، قانونی و منطقی و آگاهی ازخطر افزایش جمعیت سگ و گربه های بلاصاحب برای طبیعت و انسانها در راه کنترل بیماریهای ناشی از افزایش جمعیت حیوانات بلاصاحب مانند هاری، لیشمانیا(سالک و کالاآزار)مردم و مدیران استانی را حمایت کنند.
انتهای خبر//
لینک کوتاه این خبر: https://khanebahari.ir/?p=6301