پیشروی فرونشستدر فارس
استانهای در بردارنده پهنههای با خطر بالای فرونشست زمین به ترتیب گسترش شامل اصفهان، تهران، کرمان، خراسان رضوی، البرز، فارس، یزد، همدان، مرکزی، چهارمحال و بختیاری، آذربایجان شرقی، زنجان، قم، اردبیل، کردستان، آذربایجان غربی، خراسان شمالی، و کرمانشاه هستند. اصفهان با ۳۱ شهر واقع بر پهنههای باخطر بالای فرونشست زمین در ردیف اول از نظر سکونتگاههای شهری قرار دارند که بیشترین زون فرونشست را دارد.
میانگین فرونشست در محدوده مرکزی استان فارس از منطقه مرودشت تا قیر و کارزین سالانه حدود ۶ سانتیمتر برآورد میشود. در محدوده فسا و داراب نیز در بازه زمانی ۱۰ سال گذشته، میانگین فرونشست ۳۲ سانتیمتر هم رخ داده که در کشور بیسابقه است.
در منطقه ایزدخواست بین کوه و دشت شکاف ایجاد شده است و ادامه این وضعیت موجب میشود که دیگر در این زمینها امکان کشاورزی وجود نداشته باشد.
مدیر حفاظت و بهره برداری از منابع آب شرکت آب منطقهای استان فارس اعلام کرده بود که ۱۳۴ دشت آبی و محدوده مطالعاتی در سطح این استان شناسایی شده که بر اساس آخرین ارزیابیها ۱۲۷ دشت یعنی بالای ۹۵درصد آنها از نظر منابع آبی ممنوعه یا بحرانی هستند.
علی اکبر بازیار میگوید: وضعیت این نوع دشتها را نمیتوان به حالت اولیه بازگرداند و با اتخاذ تدابیر حفاظتی تنها میتوان از بدتر شدن وضعیت این دشتها جلوگیری کرد.
توسعه کشت گلخانهای و استفاده از روشهای نوین آبیار و تغییر الگوی کشت از سنتی و در فضای باز به کشتهای گلخانهای میتواند از وخیم تر شدن وضعیت دشتها بکاهد.
همچنین استانهای تهران با ۳۰ شهر، کرمان با ۲۵ و خراسانرضوی با ۲۴ شهر رتبههای بعدی را از منظر این مخاطره به خود اختصاص دادهاند. از نظر تعداد جمعیت شهری نیز استانهای تهران، خراسانرضوی، اصفهان، البرز، کرمان و قم هرکدام با جمعیتی بالای یک میلیون نفر در ردیف استانهای با ریسک جمعیتی بالای در معرض خطر فرونشست زمین قرار دارند.
طبق آخرین آمار، در میان محدودههای واقع بر پهنههای با خطر بالای فرونشست زمین، شهرهای استان خراسانرضوی وضعیت نامطلوبتری نسبت به دیگر شهرها دارند. بعد از آن استانهای تهران، اصفهان، یزد، کرمان، و قم بیشترین تعداد واحدهای مسکونی بدون اسکلت را در پهنههای فرونشستی با خطر بالا دارند.
انتهای پیام//
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0