ردپای مهربانی که بلای شهرنشینی شده؛ تولد سالانه ۲۰ توله با غذارسانی انسانها
یکی از معضلات شهری شیراز که شهروندان بسیاری را به اعتراض وانتقاد وادار کرده والبته بارها از طریق رسانه به گوش مسئولان رسیده ،موضوع سگ ها وگربه های ولگرد که گویی هر روزه تعدادشان روبه افزایش است.در برخی از ازمناطق شیراز،وجود سگ های ولگرد به دغدغه بزرگ تبدیل شده است که شهروندان را تهدید می کند.
خبرگزاری خانه بهاری در این گزارش علل افزایش جمعیت حیوانات ولگرد و مشکلات پس از آن را در دو بخش بررسی کرده است . بخش اول این گفتوگو با عباس محمدی کنشگر محیط زیست و محمد حسن ناطق احمدی دانشجوی دکتری تخصصی فناوری های تولید مثل در دامپزشکی است.
حقوق حیوانات را باید دو طرفه دید
عباس محمدی کنشگر محیط زیست با اشاره به علل اجتماعی رواج غذا دادن به حیوانات ولگرد گفت:سیاستهای ممنوع سازی سفت وسخت عموماً نتیجه معکوس میدهد .
او اضافه کرد:مهمترین ایرادغذادهی به حیوانات پرسه زن، به هم خوردن تعادل نظام طبیعت است و در یک نگاه؛ چرخه سالم و طبیعی، گیاهخواران که زاد و ولد بیشتری دارند خوراک گوشتخواران میشوند و تعداد زایمان گوشتخواران درسال یک یا دوتوله بیشتر نیست و تعادل حفظ میگردد. با غذا دادن به این حیوانات ،در حال حمایت یک جانبه از موجودی گوشتخوار هستیم .
محمدی اظهار داشت: سگ، بر اثر همزیستی با انسان مهارتهایی پیدا کرده که حتی برای نزدیکترین خویشاوندش گرگ، چنین مهارتهایی ندارد؛ سگ به انسان نزدیک میشود اما گرگ از انسان میترسد. سگ مهارتهای ذاتی ژنتیکی گرگ را دارد و استعداد انتقال بیماریهای مختلف را نیز داراست.
این کنشگر محیط زیست با اشاره به اینکه غذادهی انسانها به یک سگ تکثیر سالانه ۲۰ توله را انجام داده است ادامه می دهد:پرندههایی مانند کبک که آشیانهشان زیر بوتههای مختلف گیاهیست درحال از بین رفتن توسط سگها هستند؛حتی درمورد پرندگانی که روی درخت هستند نیز این خطربه نحو دیگری وجود دارد.
محمدی افزود:جمعیت زیاد سگ وگربه،تعادل حیات وحش طبیعی و شهری را بر هم می زند.تعداد زیادی پرنده، خزندگانی مانند مارمولکها،آگاما و قورباغهها جزی حیات وحش شهری هستند که طعمه گربه میشوند.
او با انتقاد ازقوانینی که وضع میشود اما اجرا نمیشود گفت: با این شیوه شان وقدرت قوانین نزول میکند که من عنوان بیارج شدگی قانون را بر آن میگذارم؛ قانون باید با روح جامعه سازگارباشد و اجرای آن سختگیرانه وبدون تبعیض باشد.
وی گفت: اکنون دستگاههای حکومتی به جایی رسیدهاند که از برخورد با پدیده سگ پروری عاجزند. از طرف دیگرعده ای به صورت سازمان یافته برای غذارسانی به حیوانات ولگرد پول جمع میکنند وهم تعادل طبیعت وهم بهداشت انسانها رامختل میکنند.
محمدی در پاسخ به این سوال که بعضیها به اسم حقوق حمایت از حیوانات غذادهی یا سگ پروری انجام می دهند، گفت: بخش عمدهای ا ز رژیم غذایی سگ و گربه گوشت است، یک سگ میتواند درزندگی خود به طورمتوسط ،معادل ۱۰ گوسفند یا ۳۰۰ مرغ را بخورد .اگر ما طرفدار حمایت از حقوق حیوانات هستیم باید طرفدار کمترریخته شدن خون آنها باشیم و گوشتخواری را کم کنیم در حالی که روزانه میلیونها گاووشتروگوسفند وخوک را میکشیم وحقوق بقیه ی حیواناتی که کشته میشوند برایمان اهمیت ندارد!
او افزود: حقوق حیوانات را باید دو طرفه دید ،مثلاً در حیات وحش سگ به کل و بز و قوچ و میش حمله میکند، کبک بالغ را شکار میکند و… آیا فقط سگ حیوان است؟ بقیه حیوانات حقوق ندارند؟! ما نمیتوانیم یک گونه مثل سگ را حمایت کنیم ودرمقابل به دهها گونه دیگر فکر نکنیم. به گربه در شهربه اسم حقوق حیوانات غذا بدهیم و حق دهها پرنده و خزنده دیگر که در شهر زندگی میکنند را نادیده بگیریم .
وی تاکید کرد: چون افزایش جمعیت سگهای ولگرد دست پرورده انسان است، کنترل نیزباید به وسیله انسان اتفاق بیفتد.
جمعیت سگها درحال انفجاراست وتعداد حملات و خطربیماری های مشترک به شدت افزایش یافته است
محمد حسن ناطق احمدی ،دانشجوی دکتری تخصصی فناوری های تولید مثل در دامپزشکی گفت: درحال حاضرجامعه ایران به شدت با معضل ازدیاد سگ های ولگرد روبروشده است که ریشه ی آنرا باید درتغییرنگرش مردم نسبت به حمایت ازاین حیوانات دانست.سگ ها پس از تامین نیازهای اولیه غذایی، سعی در حفظ بقای نسل خود با تولید مثل دارند.
او گفت: در کشورهای پیشرفته شهروندان ازغذادهی به سگهای ولگرد منع می شوند؛این در حالیست که سگهای ولگرد آنها واکسینه شده ،عقیم شده و ضد انگل دریافت کرده اند.
او با اشاره به دارویی که استادان دانشکده دامپزشکی جهت عقیم سازی دامهای کوچک وحیوانات ولگرد به ثبت رسانده اند، گفت: متاسفانه افراد زیادی در حال تبلیغات و سود بردن از این حیوانات هستند و این وسط به اسم حقوق حیوانات شیطنتهای مالی نیز اتفاق میافتد. در فضای مجازی، حقوق این حیوانات را بدون دانش کافی تبلیغ میکنند و وقتی قرار میشود دارویی برای عقیم سازی سگها استفاده شود مقاومت ها و جو سازی منفی شکل می گیرد.
ناطق احمدی گفت : سگها وقتی ازلحاظ بدنی قویترمیشوند، حالت مطیع واهلی بودن را ازدست میدهند ،تهاجمیتر میشوند. و شروع به ایجاد دسته می کنند.
او ادامه داد : در جریان حمله سگها بیشترین قربانی، کودکان هستند که به دلیل کوتاهی قد، چشم در چشم سگ ها قرار میگیرند و سگها زل زدن را خطر تلقی کرده وتحریک به حمله میشوند .
وی با انتقاد ازعدم همکاری مناسب شهرداری ها اضافه کرد :مردم هم متاسفانه از روی ناآگاهی و کاملا احساسی به سگها غذادهی می کنند
سگ ولگرد نباید به انسان نزدیک شود و غذا دادن به آن کاملاً اشتباه است
این متخصص فناوری های تولید مثل در دامپزشکی با اشاره به مخلوط شدن سگ و گرگ و درنتیجه افزایش گرگاس ها گفت:گرگاس بسیار خطرناک است، دندانهای نیش بلند وجثه قدرتمندی دارد،مثل سگ به انسان نزدیک میشود ودرنده خویی گرگ را دارد.
او اضافه کرد: خطردیگری نیزوجود دارد؛گرگاس به طبیعت میرود، ژنتیک گرگهای بومی کشورراخراب میکند و خزانه ژنتیکی خود را غالب میکند، درنتیجه نسل های بعدی آنها جرات نزدیک شدن بیشتری به انسان وجود خواهد داشت.
او گفت : سگ توره،حاصل جفت گیری سگ با شغال ،نیزجثه متوسطی دارد اما بسیارتهاجمی است واحتمال حمله ی آن زیاد است.
او افزود : امروز نسل خیلی ازحیوانات، پرندهها وخزندگان در خطر است.
ناطق احمدی اضافه کرد: شاهد این هستیم که مردم با مواد غذایی خام حیوانات پرسه زن را تغذیه میکنند که باعث اشاعه بیماریهای انگلی و باکتریایی بسیار خطرناکی میشود. همچنین بحث آلودگی با مدفوع سگ در شهرها بسیار شدید شده چون در همه جا مدفوع این حیوانات پراکنده شده است. و همچنین از مجموعه شهرداری خواست تحت تاثیر برخی افراد سودجو قرارنگیرند و محکم بایستند تا راهگشا باشند.
ناطق احمدی افزود: برخی به اسم حقوق حیوانات، احساسات کنترل نشدهای را در مردم برانگیخته میکنند وازاین احساسات ، سوء استفاده میکنند تا سود ببرند ،البته افراد سالمی هم هستند که در حال خدمت رسانی به حیوانات به شکل صحیح و علمی آن هستند. اما در هر دو صورت سوال اساسی و تأمل برانگیز این است: چرا باید جمعیت سگهای ولگرد زیاد شود که بعدا نیاز به نگهداری ازآنها باشد؟
وی تاکید کرد:جمعیت سگها درحال انفجاراست وتعداد حملات و خطربیماری های مشترک به شدت افزایش یافته و دلسوزی بی مورد انسان ها موجب شده تعادل اکولوژیکی از نظم طبیعی خود خارج شود.
انتهای خبر//
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0