امروز میخواهیم در گزارشی جدید از سلسله مطالب «خانواده با نشاط» خانه بهاری، کنار شما مامان باباهای خانواده بهاری آشپزی کنیم و با فوتوفنهای یک آشپزی حرفهای در کنارتان باشیم. البته این بار قرار هست برای روح وروانمان غذا تهیه کنیم. پس با مریم تابنده مشاور تخصصی نوجوان و خانواده و دانشجوی دورهی دکتری روانشناسی در ادامه همراه باشید.
البته اگر مطالب قبلی این کارشناس خانه بهاری را مطالعه نکردید، پیشنهاد میکنیم گزارشهای اول و دوم با عناوین «کمی نشاط تنفس کنیم!» و «بیرون زِ تو نیست آنچه در عالم هست» را مطالعه کنید و آماده به سراغ این دستور غذا بیاید.
چطور آشپزی هستم؟
همه ما روزانه پخت وپز میکنیم ولی اینکه چه غذایی و با چه کیفیتی طبخ میکنیم، موضوعی هست که امروز میخواهیم قدری درباره آن صحبت کنیم.
در ابتدا قبل از اینکه مستقیم وارد بحث شویم چند سوال از خودمان بپرسیم:
1. من چقدر آشپز توانمند وحرفهای هستم؟
2. آیا آشپزی من متناسب با نیاز وذائقه تمام اعضای خانوادهام هست؟
3. و سوال مهمتر، آشپزی من اعضای خانواده را از رقیب اصلیام یعنی غذای بیرون بینیاز میکند؟
اگر جواب سوالات بالا برای شما دلچسب نیست، نگران نباشید. امروز میخواهیم با اصول اولیه پخت یک غذای ضروری آشنا شویم؛ خوراکی که در سبد غذایی روزانه ماست و اگر این غذا در فضای خانه تأمین نشود، قطعا اعضای خانواده در بیرون از فضای منزل به دنبال آن خواهند بود و به احتمال زیاد در طولانی مدت افراد را با انواع و اقسام مشکلات و بیماریهای روانی درگیر خواهد کرد.
فوتوفن نشاط خانگی
این غذا به قدری ضروری است که تمام اعضای خانواده برای سلامت، قوت و انرژی روحشان روزانه به آن نیاز دارند. حال اگر دستور تهیه این غذا را دقیق یاد بگیریم، در فضای خانه میتوانیم این نیاز اعضا را به بهترین شکل تأمین کنیم و تمام اعضای خانواده با اشتیاق آن را میل میکنند و در نهایت این غذا باعث سلامت روح و جانشان میشود.
اگر قرار هست برای خانواده نشاط طبخ کنیم در اولین قدم باید کمی بایستیم، به پشت سرمان نگاه کنیم و با دقت به چند سوال پاسخ دهیم تا غذا مورد پسند تمام اعضا واقع شود.
1. چقدر ذائقه و نیاز اعضای خانواده خودم را در این خصوص میشناسم؟
2. حال خوب را با چه فرمولی درست کنم آنها بیشتر دوست دارند؟
3. همهی اعضای خانوادهی من به یک مدل طبخ این غذا نیاز دارند یا به اقتضای سن، جنسیت، شرایط و…. باید نشاط را برای هر کدام به نحوی تهیه کنم؟ برای یکی آب پز کرد، برای دیگری سرخ کرد یا شاید هم بخار پز و ….
مامان باباها، اگر غذای من متناسب با نیاز اعضای خانوادهام باشد، غذا به جانشان مینشیند و با آن به سلامت رشد میکنند.
پیدا کردن دستور پخت جدید نشاط
قدم دوم مواد اولیه را خوب چک کنم و قبل از هر کاری وضع موجود را ببینیم تا دقیقتر گام بردارم. باید به سوال زیر جواب بدهم تا ببینم برای طبخ نشاط چه مواد اولیهای از قبل موجود دارم و میتوانم از آنها استفاده کنم، چه اقلامی را باید تهیه کنم و چه مهارتهای جدیدی را برای طبخ این غذا نیاز هست، یاد بگیرم.
آیا خانواده من جز خانوادههای با نشاط هست؟ اگر بله چه چیزهایی باعث حال خوب و نشاط آنهاست و در صورتی که جواب منفی است چه مواردی باعث شده نشاط، حال خوب و سرزندگی در فضای خانه ما نباشد.
باید با دقت وضع موجود و حال تک تک اعضای خانوادهام را ببینم ولی اگر قرار هست نشاط برای تمام اعضای خانواده حال خوب تولید کند، دیدن و بررسی من والد به تنهایی کافی نیست؛ باید روی صندلی تک تک اعضای خانواده بنشینم و از زاویه دید آنها به مقولهی نشاط در خانه نگاه کنم و وضع موجود را رصد کنم.
غذای نیم پخته از خام بدتر است
اکنون در مرحله سوم حالا باید تک به تک سراغ اعضای خانواده بروم و این موضوع را از زبان آنها بشنوم، خیلی از اوقات علیرغم تلاش فراوان منِ مادر، منِ پدر باز هم نمیتوانم مسائل را با عینک فرزندان ببینیم.
به دلیل اینکه این غذا جز سبد غذایی روزانه خانواده هست و از اهمیت و ضرورت بسیار بالایی برخوردار هست، بهتر است مستقیم با تمام اعضای خانواده صحبت کنیم و از زبان آنها بشنویم تا بتوانیم غذا را خوب طبخ کنیم.
فقط من والد در این مرحله از آمادهسازی باید به چند قاعده مجهز باشم تا نتیجه بهتری به دست بیاوریم:
۱.هنگام گفت وگو با اعضای خانواده سوالات را باز، واضح و مستقیم بپرسم.
۲.شنونده خوبی باشم و موقع صحبت کلامشان را قطع نکنم.
۳.هنگام شنیدن نقاط ضعف و انتقادات موضع دفاعی نگیرم و توجیه نکنم، دنبال مقصر نباشم تا تمام ضعفها، کاستی و خلاءهای نشاط را به گردن آن بیندازم.
۴.با صبر، حوصله و زمان کافی برای این مصاحبه وقت بگذارم.
۵. با اشتیاق و روی باز و گشاده کنار اعضای خانواده قرار بگیرم.
۶. گفتوگو را با یک پذیرایی خوشمزه همراه کنم.
۷. در آخر بابت تمام صحبتهایشان تشکر و قدردانی کنم.
در این مرحله یادم باشد خیلی از اوقات من در جایگاه پدر و مادر نمیتوانم دقیق خودم را مشاهده کنم و تمام ابعاد رفتاریام را ببینم، گفت وگو اگر صحیح و با قاعده انجام شود، میتواند شبیه آینه تمام من را به من نشان دهد.
فقط باید قدری صبور باشم و با سعه صدر به صحبت بپردازم تا در نهایت بتوانم از تمام زوایا موضوع نشاط در خانوادهام را ببینم.
طبخ شادی با فوتوفنی جدید
در آخرین قدم باید تمام مراحلی را که طی کردم، بررسی و طبقهبندی کنم. تمام نیازهای خانواده را به تفکیک سن، جنسیت و… دستهبندی کنم، کمبودها را یادداشت کنم، نشاط مورد علاقه اعضا را روی کاغذ بیارم و به پیشنهادات برای طبخ شادی در خانه فکر کنم.
این نکته را همیشه در نظر داشته باشید که در تمام این مراحل اگر میخواهیم نشاطی لذیذ و خوشمزه طبخ کنیم، از ابزارهای اندازهگیری نباید غافل شویم:
1. ترازو
2. پیمانهها
3. قاشقهای اندازهگیری
استفاده از این ابزارها از مهمترین اصول حرفهای شدن هست تا دقیقا بتوانیم همان نشاط مورد نیاز اعضای خانواده را تولید کنیم.
هرخانواده، یک دستور پخت منحصر به فرد
ما در خانواده با نشاط دنبال پروتکلی واحد برای تمام خانوادهها نیستیم، چرا که نیاز خانوادهها به تناسب شرایط و موقعیتشان باهم فرق میکند، ما قرار هست بسترها، اصول و راهکارهایی را در راستای ایجاد فضایی پر نشاط در اختیار شما قرار دهیم و شما مطابق با نیاز برای خانواده خود از این مواد اولیه بهترین غذا را طبخ کنید و نشاط را در فضای خانه جاری کنید.
لینک کوتاه این خبر: https://khanebahari.ir/?p=11111