افزایش موش های شهری با غذارسانی به گربهها
به گزارش خانه بهاری امروزه با توسعه شهرنشینی و تغییر رفتار برخی افراد که به دلایل مختلف اقدام به غذارسانی گسترده به سگها و گربه های بلاصاحب و پرسه زن می کنند، تعادل طبیعی جمعیت این دوگروه حیوانی به هم خورده است واین افزایش جمعیت ،سبب بروز مشکلات و معضلاتی برای جامعه انسانی وهمچنین اختلال در اکوسیستم شهری و حتی محیط زیست شده است.
دکتر رضا شهریاری ،رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی دامپزشکی استان فارس گفت: گربه و سگ از گذشته کنارانسانها بوده اند و منابع غذایی متنوعی داشته اند از شکار موشها، مارهاو دامهای تلف شده تا باقی مانده غذای انسانها.
این دامپزشک افزود: وقتی منابع غذایی گربه محدود میشود، سایر مواد غذایی را میخورد و درواقع به نوعی پاکسازی کننده طبیعت و محیط است اما با مداخله انسانها، آنها را از روند غذاییشان و ازحالت پاکسازی کننده خارج کرده ایم.
او اضافه کرد: یکی از اشکالات غذارسانی به حیوانات ولگرد این است که آنها ازچرخه اکوسیستم خارج شده و نقششان را از دست میدهند؛ قبلاً گربه ها باعث کنترل جمعیت موشها میشدند اما اکنون با غذارسانی مستقیم و غیرمستقیم نقش پاکسازی کننده شان را از دست داده اند ودر اثر به هم خوردن تعادل چرخه ،با افزایش جمعیت موش روبه رو شده ایم ودرنتیجه سالک زیاد شده است .
ایراد دوم این است که این حیوانات که قبلاً هوشیارومراقب خودشان بودند، حالا طبیعت خود را از دست دادهاند و نزدیک شدن به انسانها آنها را آسیب پذیر کرده است. مشکل سوم این است که اگراینهاعامل بیماریهای مشترک بین انسان و دام باشند، به سرعت میتوانند جمعیتهای انسانی را درگیر کنند چه بسا هم اکنون این حیوانات در یک سری بیماریهای موجود مثل هاری، کچلی،کیست هیداتیک و لیشمانیوز نقش دارند و امروزه افزایش این بیماریها ،نشانگر فاصله غیر متعارف انسان و حیوان است .
وی تاکید کرد: نیمی از بیماریهای عفونی انسان منشأ دامی دارند، یعنی از ۱۷۰۰ بیماری چیزی نزدیک به ۹۰۰ بیماری مبدا و منشا دامی دارند و بنا براین مدیریت فاصله مناسب با دام می تواند ما را ازحفاظت مناسبی برخوردار کند.
شهریاری با اشاره به گزارش های دانشگاه علوم پزشکی مبنی بر حمله سگهای غیرهار به کودکان افزود:اتفاق دیگری که افتاده این است که سگها ،خوی سگ مهربان را بعد ازمدتی ازدست میدهند و تندخو میشوند وازطرف دیگر به خاطر دورگگیری با گرگها مشکلات دیگر محیط زیستی را به وجود میآید.
او اضافه کرد :البته صرفا اینکه مردم غذارسانی نکنند ، کافی نیست ؛ مدیریت پسماند نیز باید به شکل اصولی انجام شود تا زاد و ولد این حیوانات کنترل شود .
وی گفت:نگاه ما صرفاً علمی و تخصصی است وتلاش داریم به افراد جامعه اطلاع رسانی کنیم تا از بسیاریاسیب ها در امان بمانند.
او دسته ای ازسازمان های مردم نهاد را مهربان و دلسوز حیوانات دانست و از گروههایی که حیوانات را جلوی ماشین میاندازند و تصاویرشان را در اینستا گرام میگذارند و ازآدمهای مهربان خارج نشین برای مداوای این حیوانات ، ارز و دلار میگیرند ، انتقاد کرد وازدستانی سخن گفت که نمیگذارند حیوانات ولگرد عقیم سازی شود .
وی افزود: در این رابطه به جلسات مختلفی میرویم اما خروجی دیده نمیشود که علت آن جزیرهای عمل کردن دستگاههاست. هرکس صرفاً درحیطه خود ،کار رابه انجام میرساند و تازه درهرجغرافیا هم جزیرهای عمل میشود اما باید همه شهرداری و دهیاریها با هم کار کنند تا نتیجه ای حاصل شود چون کارهای تکی و نقطهای بیفایده است.
شهریاری اظهار داشت: یک عده معتقدند باید همه حیوانات ولگرد کشتار شوند و یک عده غذادهی میکنند تا همه آنها زنده بمانند ؛من معتقدم اگر به تعادل فکر کنیم ، سازمان های مردم نهاد هم کنارمان قرار میگیرند تا درکنار هم مشکل را حل کنیم.
احمدرضا رضایی کارشناس بیماری های مشترک انسان و حیوان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیرازگفت: غذا رسانی مستقیم یا غیر مستقیم ( عدم مدیریت پسماند و زباله خانگی) به گربه ها و سگهای بلا صاحب باعث افزایش جمعیت موش ها خواهد شد ؛ در چرخه عادی موشهای بزرگ توسط سگها وموشهای کوچک شکارگربه ها می شوند .
با غذا رسانی به سگها و گربه ها ، این حیوانات دیگر نیازی به شکار موشها نداشته و جمعیت موشها در شهر افزایش خواهد یافت که البته الان هم افزایش یافته است. عدم مدیریت پسماند و زباله خانگی نیز به دلیل این که ته مانده های غذایی بصورت جداگانه و به منظور استفاده حیوانات در محیط رها می شوند یا در کیسه زباله در خارج از منزل و در کوچه ولی برای ساعات طولانی (قبل از حضور خودرو جمع آوری زباله) قرار داده می شوندنیز می تواند علاوه بر گربه ها و سگها حتی توسط موشها نیز مورد استفاده قرار گیرد و موجب افزایش جمعیت آنها گردیده و در نتیجه خطر بیماری های منتقله از طریق موش مانندسالک و طاعون را به دنبال داشته باشد.
انتهای گفت وگو//
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0